Van't Grootgestalte

Introductie

Historiek

Alvorens je een Duitse Dog in huis neemt, is het goed om jezelf eerst in te lezen voor welk doel dat zij destijds gefokt zijn en uit welke type honden zij ontstaan zijn. Op die manier schrik je jezelf niet rot, als hij b.v. plots achter een zwaan of vreemde kat aan gaat of behoorlijk beschermend en waaks kan zijn.
De Duitse dog is n.l. in de 16de eeuw ontstaan uit Tibetaanse doggen, molossers en andere vecht- en jachthonden, maar ook uit Engelse hoogbenige drijfhonden (kruisingen tussen mastiffs en Ierse wolfshonden). Er ging lange tijd overheen voordat de kolossale honden zoals wij ze nu kennen, van dit ras ontstonden. Als jachthond op groot wild (everzwijnen, herten en beren) werd hij aan het hof van de vorsten van Duitsland gehouden. Toen echter de jachtgewoontes veranderden en drijfjachten stopten, werd de dog eerder een gezelschaps- en waakhond. Pas eind 1800 kreeg dit ras officieel de naam “Duitse dog” en werd er ook een rasstandaard vastgesteld. Voor die tijd werden deze honden ulmer doggen, tijgerdoggen of beter bekend Deense doggen genoemd.  Tot vandaag de dag heet het ras in Engeland ook nog steeds ‘Great dane’. Vele mensen kijken op naar een Duitse Dog daar hij statig, groots en gracieus overkomt. Echter hij past niet zomaar bij elke eigenaar of gezin. Jammer genoeg komen daarom ook vele Duitse Doggen uiteindelijk weer op Marktplaats of op Adoptiesites terecht. Daarom is het goed om je eerst in te lezen over verschillende rassen en goed na te denken over welk ras het beste aansluit bij jouw levensstijl en -omgeving. Een dog heeft veel me-time met zijn baasjes, een goede opvoeding en plaats nodig. Een Duitse Dog is a way of life.
Daar doe je alles, maar laat je ook alles voor.

Karaktereigenschappen van de Duitse Dog

Eens een Duitse dog , altijd een Duitse dog.

Zo lijkt het wel voor velen. Eens een Duitse dog je hart verovert heeft, laat het ras je niet meer los. In het algemeen is de Duitse Dog is een edele en imposante, maar toch atletisch gebouwde reus. Met van nature, vooral voor zijn gezin, een zachtaardig en trouw karakter. Echter vele doggen zijn ook best wat onzeker van aard (Scooby-Doo). Bij alle doggen, maar zeker bij deze types is het belangrijk om ze op een positieve manier te begeleiden en geen druk te gebruiken om hun angsten te leren overwinnen, want dat kan net omgekeerd uitdraaien. Druk en afstraffing zorgt sowieso dat een dog blokkeert. Positive reinforcement (positieve bevestiging) zorgt ervoor dat hij floreert.

De Duitse Dog: een speelse familiehond

De Duitse Dog is een hond die laatrijp is en lang kinds en speels blijft. Leuk! Maar vergeet niet dat ze wel snel groot worden. Daarom is het raadzaam om bij deze hond al in puppyfase aan een degelijke, positieve en consequente opvoeding te beginnen. Zachtaardig en aandoenlijke fratsen of niet, ze kunnen binnen het half jaar al gemakkelijk 45 kg wegen en zo’n kolos houd je niet zo maar tegen!

Zorg dus dat je duidelijke grenzen stelt en doe dit consequent, want ook al luisteren ze vaak pas na het derde commando, deze honden zijn veel intelligenter dan je denkt. Ze weten perfect wat je de eerste keer bedoelde, maar nemen toch graag de tijd om je voorstel in overweging te nemen. Zeker als ze moeten gaan zitten, maar het gras nat is b.v.

Duitse doggen kunnen ook perfect overweg met kinderen en andere huisdieren, zoals katten en paarden, zolang ze dat van in het begin gewend zijn. Je pup van begin af aan al goed socialiseren is dus de boodschap. Maar ook dan weer niet oversocialiseren of overprikkeld laten worden. Je hoeft echt niet de eerste weken hem overal onmiddellijk mee naartoe te zeulen en constant door iedereen te laten aaien b.v.. Hij heeft immers veel rust nodig om alle nieuwe indrukken te kunnen verwerken op een ontspannen manier. Dat vraagt tijd en geduld. Mentale en fysieke rust zijn erg belangrijk in het begin van de ontwikkeling.
Wat we al gemerkt hebben is dat het vaak in gezinnen is met hele kleine jonge kindjes dat de kinderen na enkele maanden eerder terughoudend of zelfs wat bang worden van hun uit de kluiten gewassen, onstuimige nog niet volledig opgeleide speelkameraad. Of dat de ouders wat beschermend worden en de hond vaker in afzondering gaan plaatsten omdat het kind anders omver gelopen wordt, niet met speelgoedjes kan spelen, … Maar vergeet niet dat ook een jonge dog net heel erg speels en dwaas is en nood heeft aan zijn baasjes om hem heen. Hij heeft ook erg veel me-time en heeft daarnaast zeker 1 tot wel 3 jaar opvoeding nodig. Dus denk goed na, misschien in in jullie geval het dan wel beter om eerder al een ouder en rustiger exemplaar te adopteren dat gewend is aan kinderen en niet zoveel tijd en energie van je vergt.

Verder houdt een Duitse Dog er, ondanks zijn grootte, van om veel aangehaald en geknuffeld te worden door zijn baasjes. Zijn gezin vormt al snel een bijzonder hechte en intense band met hem of haar.

Vergeet zeker ook niet om hem/haar op de eigen benen te leren staan, want alleen zo zal de hond eraan wennen dat hij zich niet eenzaam hoeft te voelen als je het huis uitgaat. Ook al is het stiekem heel erg leuk en aandoenlijk en geeft het ons een behaaglijk gevoel van onmisbaar zijn. Vroeg geleerd is half gewonnen. Je hond zal zo gedurende zijn leven heel wat minder stress ervaren.

Loyale beschermer van huis en haard

Het is een trouwe familiehond, maar ook een echte erfhond en waker. Ben je een onbekende en niet uitgenodigd, dan blijf je beter gewoon braaf buiten wachten tot het baasje er is.

Ook al lijken doggen vaak eerder lui van aard, een stevige wandeling en uitdagende spelletjes weten Duitse doggen altijd te waarderen. Zo blijven ze immers tot op hogere leeftijd in topconditie.
Echter met een jonge onvolgroeide hond, dien je eerder de duur van de wandelingen en speeltijd strikt te bewerken. Ze overbelasten n.l. behoorlijk snel hun lichaam ondanks dat hun hoofd nog niet moe lijkt en zijn ook erg gevoelig aan groeipijnen. En ook met de geriatrische dogjes is doseren de boodschap, vaak willen ze in hun hoofd nog wel een heerlijk lange wandeling maken, maar is het toch verstandelijker om maar een kleiner ommetje te maken.

Waaraan kan je je verwachten als je een Duitse Dog in huis haalt?

Enkele anekdotes:

IMG_6998
  • 70 kg liefde, die graag op je schoot komt zitten of je probeert te verpletteren in de zetel.
  • Een hond van 85 cm of meer,
    die denkt dat hij makkelijk onder je tuintafel past.
  • Een kwispelende staart die je kerstballen en kerstboomslingers vleugels geeft.
  • Smijt eens bal weg terwijl je hond nog aangelijnd is
    en ontdek hoe het voelt om een frisbee te zijn
  • Je hond is écht na 5 minuten al vergeten dat je de lijn om de tafelpoot op het terras had gebonden, jij zal het echter nog lang onthouden.
  • Je hond stoot zijn hoofd vast meermaals tegen dezelfde steen, letterlijk en figuurlijk.
  • Geen enkele stok is te groot is en geen enkele (met lucht gevulde) bal veilig, hoe groot ook. Probeer maar…
  • Groot van gestalte, maar bij de dierenarts is je hond vast al veel minder stoer.
  • Één poepzakje kan plots heel klein lijken voor zo’n grote hoop. Neem maar een schop.

Raskenmerken naar FCI-standaard N 235 Duitse Dog